torstai 14. tammikuuta 2016

Kausikirjoittajat ja säännöllisesti kirjoittavat


Joillakin kirjoittaminen on kausiluontoista. On aikoja, jolloin he uppoutuvat intensiivisesti kirjoittamaan ja saavat aikaan paljon tekstiä lyhyessä ajassa. Sitten voi mennä kuukausia, etteivät he kirjoita yhtään. Minulla on eräs tuttava, joka osallistuu vuosittain Nanowrimoon, mutta muina aikoina hän ei kirjoita, korkeintaan editoi Nanowrimo-romaaniaan eikä välttämättä sitäkään. Toiset taas kirjoittavat pikkuhiljaa, esim. 1-2 päivänä viikossa. Projektit edistyvät hitaammin kuin kausikirjoittajilla mutta säännöllisesti. Toki nämä kirjoitusajankäyttötyylit voivat vaihdella myös samalla ihmisellä elämäntilanteesta riippuen: kausikirjoittajasta voi tulla säännöllisesti kirjoittava ja päinvastoin. 
Itse olen enemmän säännöllisesti kirjoittava. Minullakin on kyllä aikoja, jolloin tulee kirjoitettua enemmän ja aikoja, jolloin tekstiä irtoaa vain vähän tai ei ollenkaan. En myöskään usko siihen joidenkin kirjoitusoppaiden ohjeeseen, että pitäisi kirjoittaa joka päivä. Joka tapauksessa voin paremmin, kun kirjoitan suht. säännöllisesti. Jos minun täytyisi olla vaikka puoli vuotta kirjoittamatta sanaakaan fiktiota, se olisi melkoisen tuskallista.
Olen kuitenkin huomannut, etten pysty kirjoittamaan liian nopeaan tahtiin. En, vaikka kirjoitusaikaa  olisi periaatteessa loputtomasti (lomilla ja työttömänä) ja intoa riittäisi. Vaikka toki suunnittelen tarinoitani etukäteen, tarvitsen silti tuumaustaukoja. En ole koskaan osallistunut Nanowrimoon juurikin sen takia, että sen vaatima 50 000 sanaa kuukaudessa olisi minulle aivan liikaa. 
Vuorokaudenajoista ilta ja toisinaan myös yö ovat minulle parasta aikaa kirjoittaa. Voin kyllä kirjoittaa muinakin aikoina - paitsi siihen minusta aamutorkusta ei ole, että nousisin aamulla kirjoittamaan ennen töihin/kouluun lähtöä - mutta iltaisin olo on yleensä luovin ja aikaansaavin. 
Olisi mukavaa kuulla teiltä blogini lukijoilta, millaisia kirjoitusajankäyttötyylejä teillä on. Oletteko enemmän kausikirjoittajia vai säännöllisesti kirjoittavia? Entä aamu- vai iltakirjoittajia?2 kommenttia:

 1. Mielenkiintoinen aihe!

  Minulla on taipumusta tuohon kausikirjoittamiseen. Ennen olin nimen omaan sitä tyyppiä. Saatoin esim. kuukauden kesäloman aikana hyvinkin paukuttaa sen 50 000 ja vähän päälle tekstiä (laadusta ei takeita) ja sitten olla muutaman tovin kirjoittamatta, harvoin kuitenkaan kuukausia. Sen sijaan Nanossa en ole vielä koskaan onnistunut, koska marraskuu harvoin on vapaana ja usein erilaiset jouluun liittyvät projektit painavat päälle juuri silloin töissä, blogien ylläpidossa ja erilaisien nettiyhteisöjen kautta.

  Nykyisin tai ainakin tällä hetkellä kirjoitan säännöllisemmin. Nyt minulla on ollut selkeitä tavoitteita ja deadlineja, joita on vain noudatettava, mikä tavallaan painostaa kirjoittamiseen. Voikin olla, että seuraava pidempi tauko tulee vasta, kun niistä jossain vaiheessa pääsen eroon (jos pääsen). Joka päivä en silti ehdi kirjoittaa, varsinkaan fiktiota, koska bloggaaminen vie myös aikaa ja olen tosiaan kiinni myös muissa sitoumuksissa.

  Ennen töitä en pysty kirjoittamaan. Herätys soi jo 6:15 normaalina arkiaamuna enkä halua siirtää sitä yhtään aikaisemmaksi kirjoittamisen takia. Toki jos kohdalle osuu satunnainen iltavuoro, tilanne on toinen. Pyrin kirjoittamaan useampana arki-iltana, mutta monesti olen niin väsynyt, että jää kuitenkin kirjoittamatta, jolloin kirjoittamistyö kasaantuu viikonlopulle ja lomille.

  Ennen olin enemmän iltakirjoittaja, nykyisin tuntuu, että olen parhaassa vireessä heti aamiaisen jälkeen, jos vain pääsen heti tekstiin kiinni. Jos väliin tulee muita juttuja, on paljon vaikeampi tarttua työhön. Toisaalta pystyn kyllä edelleen kirjoittamaan illalla ja iltapäivälläkin. Öisin en ole niin skarppi, että saisin jotain aikaan, vaikka ajoittain unettomuus vaivaakin.

  Huh, tulipa pitkä ja sekava vastaus, mutta toivottavasti siitä jotain tolkkua saa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulla taas on niin päin, että pystyn keskittymään paremmin kirjoittamiseen, kun saan ensin hoidettua päivän muut hommat pois alta, siksikin olen iltakirjoittaja. Päivällä kirjoittaminen sujuu parhaiten silloin, kun ei ole muita velvollisuuksia, vaan on periaatteessa koko päivä aikaa kirjoittaa.

   Poista