tiistai 13. syyskuuta 2016

Toistuvat teemat tarinoissa

Aloin miettiä, millaisia toistuvia teemoja tarinoissani on, aiheita joihin palaan kerta toisensa jälkeen. Minähän siis olen kirjoittanut paljon enemmän kuin olen julkaissut, sillä olin vuosikausia onnellinen pöytälaatikkokirjoittaja. Ainakin seuraavat tulivat mieleen:

  • Epätyypilliset/ei-heteronormatiiviset parisuhteet. Olen kirjoittanut usemman naisparin. Miespareja minulla ei ole toistaiseksi ollut päähenkilöinä, mutta sivuhahmoina on ollut jokunen. Lisäksi olen kirjoittanut isosta ikäerosta parisuhteessa - eikä kyseessä ole kliseinen vanha mies ja nuori nainen -asetelma - ja avoimesta parisuhteesta = parisuhde, jossa on yhdessä ja hyvässä hengessä sovittu, että molemmilla saa olla muitakin seksikumppaneita. 
  • Henkilöt, joilla menee ulkoisesti hyvin mutta jotka kuitenkin ovat pikkuisen särkyneitä. Joko he ovat sellaisia jo tarinan alkaessa, tai sitten heille tapahtuu tarinan edetessä jotakin, mikä jättää syvätkin traumat. Olen huomannut senkin, että mitä enemmän ihastun johonkin hahmoon, sitä rankempia kokemuksia kirjoitan hänelle. Koska liian vahvat ja täydelliset hahmot nyt eivät vaan ole kiinnostavia. 
  • Henkilöt, jotka kuuluvat pahisten leiriin, ovat heidän työntekijöitään, perheenjäseniään tms. mutta eivät kuitenkaan ole varsinaisesti pahiksia. He ovat päätyneet mukaan johonkin muita sortavaan toimintaan lähinnä naiiviuttaan, tietämättömyyttään tai voimakastahtoisempien henkilöiden manipuloimana, mutta pikkuhiljaa heidän silmänsä avautuvat. He eivät välttämättä silti pysty/uskalla riuhtaista itseään kokonaan irti systeemistä, mutta kapinoivat ja rikkovat sääntöjä siinä missä voivat auttaaksen tiettyä henkilöä. Useimmiten tähän liittyy myös kielletty rakkaus. 
  • Laajemminkin tasa-arvokysymyksiin, syrjintään ja ihmisoikeuksiin liittyvät asiat.
  • Henkilöt, joilla on jollakin tapaa vaikea suhde vanhempiinsa. Tätä teemaa ei juurikaan ole Dionnen tytöissä, mutta Salaisuuksia Delobriandissa -käsiksessä tästä riittää draamaa.
Olisi mielenkiintoista kuulla teiltä blogini lukijat, jotka myös kirjoitatte, millaisia toistuvia teemoja teidän tarinoissanne on?

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti